Vast of variabel energietarief: wat kies ik?

Als u een energiecontract afsluit, kunt u kiezen uit een vast of variabel energietarief. Wat is wijsheid, kunt u juist beter kiezen voor het vaste tarief óf juist voor het variabele tarief? We verklappen dit alvast: over het algemeen is een vast energietarief gunstiger.

Vast energietarief

Vaste tarieven liggen gedurende de looptijd van uw contract vast. Toch zijn er steeds nieuwe aanbiedingen met soms ook gunstigere tarieven. Dat betekent dus iedere maand een wijziging. Enkele leveranciers kiezen ervoor om dit per kwartaal te wijzigen. Op het moment dat u uw energiecontract vastlegt, is dat erg bepalend voor het tarief dat u betaalt.

Variabel energietarief

Bij variabele tarieven staat het tarief gedurende de looptijd juist niet vast. Het verandert in de regel halfjaarlijks: per 1 januari en per 1 juli. De tarieven kunnen natuurlijk lager worden, maar het kan ook juist hoger worden. Natuurlijk klinkt het fijn als de tarieven dalen, maar dat is niet altijd het geval. In de regel betaalt u vaak toch nog iets meer dan bij het vaste tarief. U bent daarmee zelden voordeliger uit, maar toch zit u wel voor een bepaalde tijd vast aan het contract. Als de tarieven stijgen, betaalt u dus ook meer. Als u zekerheid wilt, kunt u daarom beter kiezen voor een vast tarief.

Vast energietarief doorgaans het voordeligst

De uiteindelijk prijs die u betaalt is afhankelijk van de energietarieven. Daarnaast bieden verschillende energieleveranciers ook nog eens welkomstbonussen en –kortingen aan. Ook dit speelt uiteindelijk mee in de prijs.

Vergelijk energie en bereken de kosten

Wilt u besparen op uw energielasten? Start dan direct met energie vergelijken en stap over naar de goedkoopste energieleverancier! Met behulp van de handige energievergelijker kunt u namelijk zelf eenvoudig en snel via een online tool berekenen wat uw jaarlijkse kosten zijn. Kijk daarbij goed naar de administratiekosten en de welkomstaanbiedingen.

Welkomstkorting alleen geldig bij vast contract

De welkomstkorting is een flinke korting die veel energieleveranciers bieden. Men biedt deze optie alleen bij een vast contract: dat betekent een jaarcontract of een driejarig contract. Bij een direct opzegbaar contract ontvangt u deze niet en om die reden is dit type contract vaak ook niet voordelig. De welkomstkorting loopt soms wel op tot maar liefst 250 euro. Dat kan een aanzienlijk verschil maken op de energierekening. Om die reden is het dan ook verstandig om ieder jaar over te stappen. Kies daarom bij voorkeur voor een eenjarig contract en profiteer ook van hoge korting. De welkomstkorting wordt bij de uiteindelijke eindafrekening verrekend. Als u uw contract te vroeg opzegt, profiteert u niet langer van de welkomstkorting.

Wanneer kan ik overstappen?

U kunt helaas niet op ieder moment overstappen: dat is afhankelijk van de contractperiode. Als u nog een energiecontract met een bepaalde looptijd heeft, zult u deze eerst moeten ‘uitzitten’. Als u te vroeg overstapt, dient u een overstapboete te betalen. Mocht het contract binnen twee maanden aflopen, kunt u alvast beginnen met energie vergelijken. Er is namelijk ook een opzegperiode en een overgangsperiode (14 dagen bedenktijd).

Kies bij voorkeur voor een jaarcontract

Een jaarcontract is in negen van de tien gevallen het meest voordeligst. U profiteert namelijk het meeste van de welkomstaanbieding. Als u dan na een jaar weer overstapt, profiteert u weer van die korting. Soms zijn de tarieven hoger voor een jaarcontract, maar is de welkomstkorting daarentegen juist veel hoger. Als grootverbruiker kunt u echter dan wel beter kiezen voor een driejarig contract.

Contract afgelopen? Vergelijk energieleveranciers!

Als uw contract is afgelopen, is het raadzaam om direct te starten met het vergelijken van energieleveranciers. U profiteert namelijk niet meer van een welkomstkorting en betaalt het ‘normale tarief’. U kunt uw jaarkosten gemakkelijk naar beneden halen door simpelweg over te stappen. Het betreft in principe ook alleen maar een administratieve wijziging. Als u kunt overstappen, kunt u hier direct beginnen met energie vergelijken.

Plaats een reactie