energie berekenen

Slimme batterijen slaan zonne-energie op

Tegenwoordig is er ontzettend veel mogelijk als het gaat om duurzame energie. Zo kunnen appartementencomplexen nu ook zonne-energie opslaan in speciale batterijen. Zonne-energie die niet meteen nodig is, wordt opgeslagen in batterijen. Dat resulteert voor huurders ook in lagere servicekosten.

Ook het seniorencomplex aan de Kardinaal de Jongweg in Eindhoven kunnen genieten van lagere servicekosten. Het ouderencomplex maakt sinds kort gebruik van deze slimme batterijen. Inmiddels is het experiment een maand oud en zijn de kosten van bewoners flink verminderd. In de centrale hal staat een beeldscherm met daarop de meest actuele gegevens. Iedere keer als men hier de lift uitkomt, worden zij geconfronteerd met de energiecijfers. Men vindt het erg prettig.

Lagere servicekosten door slimme batterijen

De zonnepanelen zorgen niet alleen voor stroom voor het gehele complex, maar het bespaart men ook nog eens servicekosten. De servicekosten zijn namelijk gedaald met 40 euro per jaar voor de bewoners van 35 appartementen. Vanwege de batterijen blijft namelijk 95 procent van de opgewekte stroom binnen het complex.

De directeur van het woningbedrijf legt uit dat er veel stroom nodig is voor het starten en stoppen van de lift. Dat soort gebouwen zijn om die reden aangesloten op krachtstroom, maar deze aansluiting kost circa tien keer zoveel als een normale stroomaansluiting. Door energie op te slaan kan er op die manier worden bespaard op de dure aansluiting. Daarmee bespaart men circa 1.300 euro per jaar. De investering is er dan ook gemakkelijk weer uit.

Verminderde CO2-uitstoot

Het systeem zorgt ervoor dat de woningen worden verduurzaamd. Niet alleen de bewoners zijn daar blij mee, maar ook ziet de woningcorporatie het als een plicht. Regelmatig hoor je over de opwarming van de aarde en dat baart zorgen. Op die manier kunnen zij toch een steentje bijdragen.

Dit is het eerste complex waar de slimme batterijen worden geplaatst. Het is een pilot: mocht de proef slagen, dan volgen er ook nog andere appartementencomplexen. De woningcorporatie verhuurt nog circa 90 van deze complexen.

Heeft u al een duurzame energieleverancier? Start vandaag nog met energie vergelijken en profiteer ook!

Plaats een reactie