Prepaid energie als alternatief voor mensen met schulden?

De energieleveranciers Nuon en Greenchoice en de netbeheerders Stedin en Liander experimenteren met prepaid energie. Consumenten kunnen prepaid tegoed uploaden en daarmee kunnen zij hun rekening voldoen. Als er geen budget meer over is, gaat de schakelaar per direct om. Consumenten zullen dan eerst weer prepaid tegoed moeten betalen, voordat het stroom weer aangaat.

Start proef in Rotterdam en Arnhem

Er zijn verschillende huishoudens met betalingsachterstanden. De rekeningen stapelen vaak op en dat kan zorgen voor grotere schulden. Een prepaidmeter zou er dan voor moeten zorgen dat de kosten verder oplopen. Klanten moeten echter wel toegang kunnen hebben tot het internet. Immers moeten zij daar hun saldo weer opladen. Dat kan uiteraard ook met behulp van hun smartphone. Uiteraard hebben deze huishoudens toestemming gegeven om mee te werken aan het project.

Tip: wist u dat u jaarlijks geld kan besparen door over te stappen naar een nieuwe energieleverancier? Start direct met energie vergelijken bespaar ook op uw energierekening.

Energie afsluiten

Voor een monteur is het ook een ingrijpend moment: soms moet hij energie afsluiten bij een woning. Alhoewel mensen het wel verwachten, blijft het heel ingrijpend. In slechts vijf minuten tijd is het stroom eraf gehaald. Jaarlijks gebeurt dit proces circa 10.000 keer. In een stad als Rotterdam gebeurt het vaker dan overige plekken in Nederland: gemiddeld een keer per dag.

Dat traject start echter niet zomaar. Zo ontvangen consumenten eerst diverse brieven en aanmaningen. Het is voor nieuwsbedrijven het laatste middel dat kan worden ingezet, om huishoudens vooralsnog te dwingen om de rekening te betalen. Met het prepaidsysteem wordt het stroom niet afgesloten, maar wordt bevroren. Wettelijk gezien mag dit wel. Stroom afsluiten mag daarentegen niet zomaar.

Nibud

Het Nibud vindt prepaid energie een positieve ontwikkeling. De instantie wil graag dat consumenten grip houden op hun uitgaven. Met deze nieuwe manier van het stroom bevriezen kunnen zij beter rekening houden met toekomstige uitgaven. Daarmee wordt de consument bewuster.

Plaats een reactie