Hoge energierekening? De mogelijke oorzaken

Heeft u een hoge energierekening ontvangen, maar weet u niet precies hoe dat kan? In principe kan het meerdere oorzaken hebben. In dit artikel: de mogelijke oorzaken van een (te) hoge energierekening.

Verhoogd energieverbruik

In de koude maanden verbruikt u meer energie en gas dan in de zomermaanden. Immers moet u meer stoken om uw huis op temperatuur te krijgen. Als de winter extra koud is/was, kan dat ook zorgen voor hogere stookkosten. Ook als u een elektrische auto heeft aangeschaft, kan het energieverbruik aanzienlijk zijn gestegen. Heeft u ook nog eens meerdere tablets, computers en smartphones in huis? Het energieverbruik kan daardoor ook flink stijgen. Kijk daarom bij voorkeur altijd naar het energielabel van elektronische apparaten die u aanschaft. Apparaten met een A-label verbruiken minder energie dan apparaten met een E-label.

Het maandelijkse voorschot

Een hoge energierekening kan ook te maken hebben met het maandelijkse voorschot. De leverancier gaat ook uit van een gemiddeld bedrag op basis van de voorgaande jaren. Als u plotseling veel meer verbruikt, kan dat gevolgen hebben op de energierekening. Dat kan bijvoorbeeld al voorkomen bij een zware winter.

Hoe voorkom ik een hoge energierekening?

Gelukkig kunt u een hoge energierekening voorkomen. Door regelmatig in te loggen bij uw account bij uw energiemaatschappij, kunt u nagaan hoeveel u verbruikt. Als u de standen maandelijks bijhoudt, kunt u dat vergelijken met de standen van afgelopen jaar. Zo kunt u direct zien of uw verbruik is toegenomen. Als alternatief kunt u ook kiezen voor de slimme meter. Met behulp van een app kunt u uw verbruik dan live inzien. U kunt het maandbedrag dan ook gemakkelijk omhoog of omlaag zetten. Uw energieleverancier kan u daarin adviseren.

Energiebesparende maatregelen

Daarnaast kunt u ook kiezen voor energiebesparende maatregelen. Zo kunt u uw huis isoleren of kunt u kiezen voor led-lampen in plaats van gloeilampen. Ook kunt u proberen te ventileren zonder warmteverlies, door onder andere vocht te verminderen in uw huis.

Energie vergelijken

Heeft u een te hoge energierekening, omdat uw gewoonweg een dure energieleverancier heeft? Dan kunt u ook energie vergelijken. Door jaarlijks over te stappen kunt u ieder jaar weer profiteren van welkomstaanbiedingen en –acties. Zo bespaart u eenvoudig tot wel honderden euro’s per jaar.

Plaats een reactie