Hoe kan ik mijn meterstanden aflezen?

Het is ontzettend belangrijk dat uw energieleverancier op de hoogte is van de juiste meterstanden. Op basis daarvan betaalt u immers maandelijks een bedrag voor de energielasten. Uw meterstanden aflezen kan echter een vrij lastige taak zijn. Met behulp van de tips uit dit blogartikel kunt u echter uw meterstanden aflezen op een gemakkelijke manier.

Hoe werkt het met de elektriciteitsmeter?

Er bestaan verschillende manieren om de elektriciteitsmeter af te lezen. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten meters. Er is een meter met een telwerk en met twee telwerken. Daarnaast zijn verschillende huishoudens voorzien van de slimme meter.

Meter met een telwerk

Indien u een meter een telwerk heeft, betaalt u altijd een enkeltarief. Het maakt dus niet uit wanneer u gebruikmaakt van energie, want het tarief is ten allen tijden gelijk aan elkaar. Deze meter is dan ook erg eenvoudig te lezen. Kijk enkel naar de getallen die voor óf achter de eenheid kWh staan. Alle cijfers achter de komma hoeft u niet door te geven aan uw energieleverancier.

Meter met twee telwerken

Indien u meter heeft met twee telwerken, betaalt u in de weekenden een lager tarief. Ook in de avonduren na 23.00 uur (en in sommige regio’s na 21.00 uur) betaalt u het daltarief. Het is verstandig om tijdens deze uren uw wasjes te draaien. Deze meter werkt ietwat complexer dan de enkele meter. De getallen worden weergegeven in kWh en er zijn verschillende benamingen op de meter. Dat kan verschillen per meter, bijvoorbeeld dag/nacht, T1/T2 of I/II. Geef altijd als eerste de bovenste meterstand door en vervolgens de onderste.

Digitaal telwerk

Een meter met een digitaal telwerk komt minder voor. Deze variant geeft vier verschillende standen aan: telwerk I en II (daltarief en normaaltarief). De andere twee standen worden alleen gebruikt indien u ook energie terug levert. Daarbij kunt u denken aan zonnepanelen.

De slimme meter

Ook kunt u kiezen voor de slimme meter. Verschillende huishoudens hebben al een slimme meter en naar verwachting zullen alle huishoudens in 2020 overgaan op deze nieuwe meter. Met behulp van de slimme meter hoeft u zelf helemaal niets meer door te geven. Het wordt namelijk op afstand uitgelezen. Indien u wilt kunt u er echter ook voor kiezen om dit nog zelfstandig door te geven. U kunt uw energieleverancier dan verzoeken om op afstand lezen uit te zetten. Met behulp van een app kunt u uw smartphone gemakkelijk verbinden aan de meter. In een helder overzicht staat uw verbruik genoteerd. Het werkt erg gemakkelijk.

Hoe werkt het met de gasmeter?

De meterstanden aflezen van de gasmeter is een fluitje van een cent. Deze geeft namelijk maar een stand aan. De cijfers voor de komma kunt u doorgeven aan uw energieleverancier.

Besparen op uw gas- en lichtlasten?

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Start dan met energie vergelijken. Door uw energiekosten te berekenen kunt u gemakkelijk besparen op uw maandelijkse lasten.

Plaats een reactie