Het energieverbruik per Bitcoin-transactie

Bitcoins zijn hot en veel mensen hebben het erover. Moet u nu wel óf niet investeren en wat zijn de exacte risico’s? Het digitale geld staat bekend als ‘cryptocurrency’ en was eind 2017 maar liefst $18.500 waard. De Bitcoin is echter niet bepaald duurzaam. Het energieverbruik per Bitcoin-transactie is namelijk enorm.

Wat is de Bitcoin?

De Bitcoin is een decentraal, neutraal vrijwillig betaalmiddel. Het staat bekend als een cryptocurrency. De waarde van dit digitale geld kan zowel stijgen als dalen. In de laatste jaren is het vooral heel erg gestegen. Als u op tijd een investering had gedaan, had u nu een ware goudbron gehad.

Duurzaamheid

Deze populaire munteenheid is helaas geen duurzame keuze. Technologisch gezien zijn er natuurlijk ontzettend veel voorstanders van deze populaire munteenheid, maar ecologen denken daar anders over. Het klimaatprobleem wordt namelijk verergerd. Er worden talloze computers gebruikt om de bitcoins te minen. Een transactie verbruikt net zoveel stroom als een Nederlands huishouden de gehele dag verbruikt.

Bij het minen wordt vooral veel elektriciteit gebruikt. Hier zijn computers namelijk non-stop bezig met het kraken van de code van de nieuwe Bitcoin. De code wordt alleen maar moeilijker op het moment dat er meer Bitcoins worden vergeven. Dat betekent dat er steeds meer computers bezig zijn én dat zorgt ook voor steeds meer elektriciteitsverbruik.

Tip: wilt u wél uw steentje bijdragen aan het milieu? Start dan met energie vergelijken en stap over naar een duurzame energieleverancier. Door jaarlijks over te stappen bespaart u ook nog eens flink op uw jaarlijkse energielasten!

Productielanden van bitcoins

De meeste bitcoins worden geproduceerd in China. Hier staan dagelijks tienduizenden computers aan die 24 uur per dag bitcoins minen. Ook in IJsland en Moldavië staan enkele computerfabrieken. Dat heeft ermee te maken dat de stroomprijs hier laag is. Daarnaast speelt het klimaat een belangrijke rol. Er is namelijk minder koeling nodig in de bitcoinfabriek als de buitentemperatuur al laag is.

Plaats een reactie