Besparen op uw energierekening

De energierekening is een grote maandelijkse kostenpost. U kunt op meerdere manieren besparen, door onder andere een goedkope(re) energieleverancier uit te kiezen én door te besparen op uw energieverbruik. In dit artikel leest u over verschillende manieren hoe u kunt besparen op uw energierekening.

De voordeligste energieleverancier

Als u overstapt naar de goedkoopste energieleverancier, kunt u al simpelweg enkele honderden euro’s per jaar besparen. Indien u beschikt over een contract met een onbepaalde duur, kunt u direct overstappen naar een nieuwe aanbieder. Met behulp van onze online energievergelijker kunt u gemakkelijk en snel diverse energieleveranciers vergelijken.

Jaar- en eindafrekening

Ieder jaar ontvangt u rond dezelfde tijd uw jaar- en eindafrekening. In de jaarafrekening is beschreven hoeveel u daadwerkelijk hebt verbruikt met uw betaalde voorschot. Als u te weinig hebt betaald, dient u bij te betalen. Heeft u juist te veel betaald, dan krijgt u uw geld terug of wordt dit verrekend met uw eerste nieuwe termijnbedrag. Het controleren uw jaar- en eindafrekening is een vervelende taak, maar een foutje bij de energieleverancier is snel gemaakt. Het is daarom belangrijk om op te letten of het energieverbruik wel juist is.

Enkel- of dubbeltarief

Bij de meeste energiemaatschappijen kunt u kiezen tussen een enkel- of dubbeltarief. Als u kiest voor een enkeltarief, betaalt u op ieder moment van de dag hetzelfde tarief. Als u echter kiest voor een dubbeltarief, heeft u een gereduceerd tarief tijdens de weekenden en in de nacht. Indien u kiest voor laatstgenoemde, heeft u een energiemeter met twee telwerken nodig. Vaak is het tarief gedurende de ‘normale uren’ dan ook iets hoger. Als u vooral overdag en doordeweeks wast, kunt u beter kiezen voor een enkel tarief. Doet u de was vooral in het weekend? Kies dan bij voorkeur voor een dubbeltarief.

Meterstanden doorgeven

U kunt uw meterstand doorgeven op drie verschillende manieren. De eerste optie is dat u uw meterstanden zelf doorgeeft. De energieleverancier stuurt u een verzoek wanneer dat nodig is. Zorg altijd voor een kopietje van de meterstanden. Daarnaast kunt u ook kiezen voor de slimme meter. Dit handige apparaat geeft de meterstanden automatisch door aan de energieleverancier. Tot slot kunt u kiezen voor de meteropnemer. De leverancier stuurt in dat geval iemand langs om de meterstanden op te nemen.

Slimme thermostaten

Er bestaan tegenwoordig slimme thermostaten. Volgens de fabrikanten bespaart u daarmee energie. Het leert namelijk uw weekritme, waardoor het weet wanneer u wel of niet thuis bent. De verwarming wordt daardoor automatisch aangepast. Daarnaast kunt u op afstand met uw smartphone de verwarming bedienen.

Energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager is een handig apparaat, welke inzicht geeft in uw energieverbruik. Het biedt meer informatie dan de standaard meterkast. Iedere dag kunt u het eenvoudig volgen en u kunt precies zien wanneer u juist veel of juist weinig energie verbruikt. Daarnaast kunt u inzien welk apparaat het meeste stroom verbruikt en welke onnodig veel sluipverbruik heeft. Met behulp van die informatie kunt u gemakkelijker besparen.

Energie bespaartips in huis

Tot slot kunt u ook nog besparen op uw energierekening door simpelweg zuiniger aan te doen in huis. Zo kunt u de verwarming iets lager zetten dan normaal, dat bespaart al flink in de energiekosten. Ook kunt u ervoor zorgen dat uw woning goed geïsoleerd is.

Als u nieuwe elektronische apparaten koopt, zoals een televisie of een koffiezetapparaat, kunt u kijken naar het energielabel. Door te kiezen voor een A-label kunt u gemakkelijk besparen op uw energierekening. Daarnaast kunt u veel besparen door niet langer gebruik te maken van de droger. Een wasrekje volstaat ook prima.

Tot slot kunt u nog besparen op uw energierekening door gloeilampen te vervangen door ledlampen. Binnen een jaar heeft u de investering er gegarandeerd uit. Zorg ervoor dat u geen lampen in huis aanhoudt als dat niet nodig is.

Plaats een reactie