Bespaartip: minder energieverbruik van de wasmachine

Als u een wasmachine koopt, is het zeker een aanrader om te kijken naar het energielabel. Een A+++ wasmachine zal natuurlijk veel minder energie verbruiken dan een C-machine. Daarnaast zijn er nog andere tips om het energieverbruik van de wasmachine te verminderen. U leest het in dit artikel.

De wasmachines van tegenwoordig worden steeds energiezuiniger. Tijdens de productie wordt er al minder energie verbruikt bijvoorbeeld. Ook tijdens een wasbeurtje worden de nieuwste modellen al zuiniger. Echter blijft het natuurlijk altijd elektriciteit en water kosten. Gemiddeld gezien verbruikt een wasmachine ongeveer vier procent van de energie op de totale energierekening. Zuinig wassen is daarom wel zo verstandig.

Tips voor minder energieverbruik van de wasmachine

  1. Kies bij voorkeur voor een model met een energiezuinig energielabel. Uiteraard heeft A+++ de échte voorkeur. Kijk ook naar het jaarverbruik in kWh, want dat kan nog weer verschillen per model.
  2. Schaf een wasmachine aan die past bij uw gezinssituatie. Heeft u een groot gezin? Kies dan bij voorkeur een wasmachine met een grote trommelinhoud. Woont u alleen? Dan is een kleine trommel al snel voldoende.
  3. Gebruik de wasmachine pas als de trommel helemaal vol is.
  4. Heeft u uw kledingstukken maar een dag of een paar dagen gedragen en is het niet al te vies geworden? Dan kunt u het ook gerust wassen op 30 graden Celsius. Optioneel kunt u ook nog kiezen voor bepaalde wasmiddelen, waarmee u op een nóg lagere stand kunt wassen.
  5. Wilt u handdoeken of vaatdoekjes wassen? Dan kunt u deze bij wel op 60 graden Celsius wassen. Dat is om hygiënische redenen beter.
  6. Zit er een eco-stand op de wasmachine? Gebruik deze optie dan!
  7. Wast u toch liever op een hoge stand? Koop dan bij voorkeur voor een wasmachine met een hot-fill-functie.

Heeft u een droger?

U kunt al veel geld besparen door geen gebruik te maken van de droger. Gebruik bij voorkeur een wasrek of hang het op aan de waslijn. Heeft u die mogelijkheid niet? Centrifugeer de was dan op de hoogste stand in de wasmachine, alvorens u het in de wasdroger stopt. Als u écht vaak een droger gebruikt, kunt u ook kiezen voor een combi-apparaat (een droger en wasmachine in een).

Een nieuwe, energiezuinige wasmachine uitkiezen

Als u nog een oudere wasmachine heeft, ontkomt u er soms niet aan om veel energie te verbruiken. De eco-stand of een hot-fill-stand zijn immers niet aanwezig en oudere apparaten verbruiken sowieso meer stroom. Soms kan het daarom verstandig zijn om een nieuwe wasmachine aan te schaffen. Minder energieverbruik van de wasmachine is op die manier gegarandeerd met behulp van de bovenstaande tips. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Welke energiezuinige wasmachine kunt u uitkiezen?

Bekijk het energielabel

Het energielabel zegt veel over het energieverbruik van de wasmachine. A+++ is het meest energiezuinige label dat beschikbaar is. Er bestaan echter wel weer een aantal variaties daarin. Zo hanteren verscheidene webshops klasseringen als 10, 20, 30, 40 of 50 procent. Dat geeft een betere indicatie van het energieverbruik. Let altijd op het energieverbruik in kWh om goed in te schatten hoe energiezuinig het model is.

Eco-variant

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel modellen met een eco-stand. U verbruikt ongeveer 40 procent meer energie, indien u wast op de gewone stand. Wel is de was sneller klaar, maar het verbruik is ook aanzienlijk hoger. Minder energieverbruik van de wasmachine ontstaat dus al snel door gebruik te maken van de eco-stand. Gebruik dus bij voorkeur altijd deze optie.

Hot-fill-stand

De nieuwste wasmachines hebben soms ook de mogelijkheid tot een zogeheten hot-fill-stand. Met behulp van deze stand kunnen wasmachines worden aangesloten op de warm- en koudwaterkraan. Minder energieverbruik van de wasmachine is dan gegarandeerd: het bespaart tot wel 80 procent van het elektriciteitsverbruik. Dat heeft ermee te maken dat het waswater wordt opgewarmd met behulp van een warmwatertoestel. De wasmachine zelf hoeft niet langer op te warmen en dat bespaart energie. Deze techniek is nog vrij nieuw en daardoor zijn deze wasmachines doorgaans ook nog erg prijzig. Om die reden is vaak het nog niet voordelig om deze wasmachine te kopen, mits u écht vaak wast op hoge temperaturen.

Centrifugeren en droogstand

De wasmachine heeft een bepaald droogresultaat. Hoe droger uw was uit de wasmachine komt, hoe minder lang u het hoeft te laten drogen op de waslijn of in wasdroger.

Kies voor een wasmachine op maat

Een wasmachine op maat: daarmee bedoelen we natuurlijk niet een geheel op u afgestelde custom wasmachine, maar een capaciteit die bij uw gezinssituatie past. Met een groot gezin is een grote trommel wenselijk. Woont u daarentegen alleen? Dan is een kleine variant ook vaak al voldoende.

Was op een lage stand

Door op een lage stand uw was te wassen, kunt u aanzienlijk besparen op de energierekening. Zo kost een wasbeurtje op de eco-stand op 40 graden 7 cent. Een wasje op 40 graden zonder eco-stand kost 10 cent. Als u iets warmer wast, op 60 graden zonder eco-stand, betaalt u 18 cent. De eco-stand op dezelfde temperatuur is 13 cent. Dat klinkt misschien weinig, maar het kan al gauw oplopen tot een flink bedrag op jaarbasis.

Deze prijzen zijn gebaseerd op een gemiddelde wasmachine was een wascapaciteit van vijf kilogram.

Lever uw oude wasmachine in

Als u een nieuwe wasmachine gaat kopen, kunt u de oude wasmachine eventueel verkopen of inleveren. In principe is het niet wenselijk om het apparaat te verkopen: immers verbruiken oude modellen meer energie. Breng het daarom bij voorkeur naar een (gratis) inzamelpunt dan gemeente.

Nog meer op besparen op uw energierekening?

Wilt u graag nog meer geld besparen op uw energierekening? Dan kan het ook verstandig zijn om jaarlijks over te stappen naar een andere energiemaatschappij. U kunt dan namelijk ieder jaar weer profiteren van welkomstaanbiedingen en –kortingen. Start daarom direct met energie vergelijken en bespaar! U stapt over met slechts enkele klikken op de knop.

1 gedachte over “Bespaartip: minder energieverbruik van de wasmachine”

Plaats een reactie