Bent u uw energierekening de baas?

Wanneer u uw energierekening de baas bent betekent dit dat u uw energiekosten onder controle heeft. Met controle word dan bedoeld: u verbruikt niet teveel aan energie en gas. Doet u dit wel? Dan heeft u waarschijnlijk al een paar keer een fikse eindrekening ontvangen waarvoor u extra moest betalen. Hoe kan dat denken mensen dan nou dan heeft u de verwarming lekker aangehad de hele winter op zeg maar 21 graden de gehele dag. Vooral het gasverbruik kan een energierekening enorm duur maken.

Houdt uw energiekosten zelf in de hand

Zorg dat u uw energierekening de baas bent of blijft. Want niets is vervelender dan het moeten bijbetalen voor uw gas en energieverbruik. Met een energievergelijker kunt u uiteraard uw energiekosten berekenen. Maar dat zal niet veel zin hebben als u daarnaast nog steeds teveel verbruikt. Dus u moet daar eerst de oorzaak van aanpakken, dus hup de thermostaat op 20 graden instellen voortaan en niet te lang. U hoeft niet dagelijks in de kou te zitten maar de verwarming hoeft niet aan te staan in de slaapkamers bijvoorbeeld. Daarmee bespaart u al enorm veel gas.

Hoe minder gasverbruik hoe beter

Koken neemt niet erg veel gas het gaat vaak om het douche gedrag en hoe vaak de verwarming aan staat. Natuurlijk kunt u met het koken ook veel besparen. Gebruik bijvoorbeeld een snelkookpan zodat u minder gas nodig heeft. Bijkomend voordeel daarvan is ook dat uw gerechten sneller klaar zijn. U kunt kiezen om te koken op elektriciteit zoals een inductieplaat. Want gas veroorzaakt CO2 energie ook maar minder. Let daarbij wel op dat u gebruik maakt van groene stroom want anders kunt u net zo goed blijven koken op gas.

Energieneutraal in 2050

We leven toe naar een duurzame energie omgeving daarvoor is dan ook het Energieakkoord ontstaan. Grijze stroom zal plaats moeten maken voor groene stroom omdat dit veel beter is voor ons milieu. Voor elke kilowatt stroom die u verbruikt stoot u tevens CO2 de lucht in, dus kunt u kiezen voor een groene energieleverancier? Doe dat dan gerust deze is namelijk niet duurder dan wanneer u zou kiezen voor grijze stroom.

Energiezuiniger gaan leven

Gelet daarop bekijk uw apparaten in en om huis maar eens: welke apparaten zijn aan vervanging toe? Natuurlijk is het hartstikke fijn dat die goede oude koelkast het nog doet, maar deze koelkast verbruikt veel meer stroom dan de huidige koelkasten. Dit geldt ook voor de overige apparatuur zoals uw wasmachine en wasdroger. Heeft u de mogelijkheid om deze te vervangen voor een energiezuinigere variant? Laat dit dan niet na u zult beloond worden met een lagere energierekening waarvoor u weinig hoeft te doen.

Minder vaak wassen is minder energieverbruik

Sorteer uw wasgoed en start het wasprogramma pas wanneer uw wasmand flink gevuld is. De nieuwe wasmachines hebben al een inhoud van 9 tot 10 kilo dat is dus veel was. Zo hoeft u minder vaak te wassen wat u weer energie bespaard. De nieuwe wasmachines verbruiken ook veel minder aan energie. In een oogopslag zult u aan de hand van het energielabel kunnen bekijken hoe zuinig uw nieuwe wasmachine wel niet is. Het verbruik in kilowattuur staat aangegeven met nog andere zaken als de mate van het geluid maar ook de hoeveelheid water deze verbruikt. Kies altijd voor minstens energielabel A gevolgd door +. Zo weet u dat uw nieuwe wasmachine lekker zuinig is.

Heel veel manieren en punten om op te besparen

Iedere keer dat u denkt kan ik nog wel besparen? Ja hoor er zijn tig manieren om te besparen. U kunt besparen op de vaatwasser, u kunt besparen op het energieverbruik van bijvoorbeeld de lader van de telefoon. Zet de tv ook gewoon echt uit als u gaat slapen. Loop uw stekkers na in huis en wanneer dat kan haal ze eruit. U verbruikt daardoor geen sluipstroom meer, want elke stekker die nog in het stopcontact blijft zitten neemt ongemerkt stroom. Net als uw televisie en computer die uit lijken te staan maar nog wel standby blijven. Allemaal onnodig energieverbruik waar u echt veel op kunt besparen.

Dus begin vandaag nog en spreek af dat u minder lang doucht, gebruik gemaakt van een apparaat? Trek de stekker eruit en bekijk online of in de winkels de aanbiedingen voor energiezuinige wasmachines, drogers of vaatwassers. U zult zien dat u daarmee op jaarbasis al een paar honderd euro kunt besparen. Als laatste of als eerste kunt u gewoon weer opnieuw beginnen met energiekosten berekenen en overstappen naar de goedkoopste energieleverancier.

Plaats een reactie